Magia tajskich uliczek

Tajlandia od wieków kusi swoim pięknem i oryginalnością. Kultura tego kraju łączy w sobie dwie najważniejsze filozofie życia- przyjemność i harmonię, co zdecydowanie można zaobserwować w ich kuchni. Magia Tajskiej kuchni, która powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych kuchni świata tkwi w naturalnym bogactwie ziół i przypraw. Każde tajskie danie powinno łączyć w sobie 5 smaków: ostrość, słodycz, gorycz, kwaśność i słoność, co wprost nawiązuję do ich filozofii życia w harmonii.


Wciąż się dla Was rozwijamy, cieszymy się, że przybywa ludzi doceniających potężną siłę tajskich smaków i staramy się aby nasze bistro oddawało urok gwaru tajskich uliczek, wypełnionych aromatycznymi zapachami pochodzącymi z małych, przydrożnych stoisk z jedzeniem. Bez zbędnej oprawy, niech smaki i aromaty zostaną najpiękniejszą dekoracją dań. Małe gastronomie w Tajlandii, są praktycznie na każdym kroku, jedzenie jest bardzo ważną częścią ich życia, a posiłki muszą być przygotowywane z najlepszych lokalnych produktów. To właśnie stawiamy sobie jako wierni wielbiciele tych smaków na pierwszym miejscu –najwyższą jakość składników. Codzienne dostawy zapewniają naszym kucharzom świeże owoce, warzywa i mięsa. Wołowina z Pniew, hodowli prowadzonej przez Irlandczyków- mistrzów jej wypasu . Wyspecjalizowani dostawcy zaopatrują nas w oryginalne tajskie przyprawy, sosy i pasty. Sprowadzamy nektary prosto z Tajlandii. Staramy się, aby nasze potrawy były jak najbardziej możliwie podobne do ideału, który zamknięty jest w prostocie ulicznych straganów. 


Oprócz wielu walorów smakowych, których nie brak w tajskiej kuchni, posiada ona jeszcze jedną cechę, która była natchnieniem do otwarcia przez nas Lolo THAI Jolo z tym właśnie jedzeniem. Mianowicie są to ogromne właściwości lecznicze, o których większość spożywających te posiłki nie ma pojęcia. Kuchnia Tajska uchodzi za najzdrowszą kuchnię świata. Wszystkie przeziębienia zaczynają się od układu pokarmowego, więc w szczególny sposób powinniśmy o niego zadbać. Z tego samego założenia wychodzą tajscy mistrzowie kuchni, którzy nie bez powodu używają w dużych ilościach różnych odmian papryczek chili, które łączy posiadanie największej naturalnej zawartości witaminy C (więcej od pietruszki!). Ponad to naukowcy udowodnili, że ostre jedzenie hamuje rozwój bakterii w organizmie i wzmacnia odporność człowieka. Jedzenie pikantnych potraw, nie tylko rozgrzewa, ale także wspomaga proces pocenia, co pozwala usunąć toksyny z organizmu. Co ciekawe, zjedzenie papryczek chili, może poprawić nasze samopoczucie za sprawą kapsaicyny, która jako związek chemiczny stymuluje organizm do produkowania endorfin, czyli potocznie zwanego hormonu szczęścia. 
Ważne jest spożywanie gorących posiłków, w szczególności, gdy temperatura powietrza jest bardzo wysoka. Receptory znajdujące się na naszym języku, wykryją gorącą temperaturę i w ten sposób informują organizm o potrzebie pozbycia się nadmiernego ciepła poprzez pocenie. Metoda ochładzania naszego ciała poprzez pocenie się, jest jedną z najlepszych odkrytych metod, jednak nie należy zapominać o uzupełnieniu płynów i tu oferowana przez nas woda kokosowa pełna naturalnych minerałów świetnie spełni to zadanie.

Papryczka chili to tylko wierzchołek góry lodowej, tajskich składników poprawiających kondycję naszego zdrowia.
W naszej karcie znajdą państwo także wiele dań, które zawierają odkrycie współczesnej medycyny czyli kurkumę. Przyprawa zawiera kurkuminę, która jest w stanie powstrzymać aktywność i namnażanie się komórek nowotworowych. Ma również silne właściwości przeciwzapalne, co czyni ją magicznym naturalnym lekarstwem.
Dla osób, które chciałyby zjeść coś lżejszego, proponujemy na przykład sałatkę z mango, nazywanym często owocem młodości. Zawiera dużo beta-karotenu, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, dzięki czemu nasza skóra pozostanie dłużej sprężysta. Ten tropikalny, słodki owoc posiada związki aktywne biologicznie, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych.
Ciekawym ziołem w naszej kulinarnej apteczce jest niepozorna kolendra. Drobne, bardzo aromatyczne zioło koloru piasku okazało się być potężną bronią przeciwko bakteriom.
Jest to tylko namiastka leczniczych właściwości tajskich przypraw, lektura na ten temat jest naprawdę obszerna. My jako restauratorzy możemy zapewnić, że wszystkie serwowane przez nas dania są kompozycją wysokiej jakości składników, które zawierają lecznicze właściwości dla naszych przemęczonych organizmów.
Medyczna aura kuchni tajskiej to nie tylko poszczególne składniki zawierające określone właściwości, ale przede wszystkim harmonia i porządek doboru ich odpowiednich proporcji. Ważnym czynnikiem też jest kucharz oraz jego umiejętność szybkiego smażenia wielu potraw. Do smażenia tajskich przysmaków potrzebna jest technika, dzięki której tłuszcz nie wsiąka w głąb dania, a potrawa jest chrupiąca na zewnątrz, a soczysta w środku. Dotyczy to w szczególności warzyw i mięs.

 
Wszystko co robimy, robimy z myślą o Was nasi drodzy klienci, dlatego serdecznie zapraszamy do aktywnego włączania się w tworzony przez nas kulinarny świat. Od teraz w naszej karcie odnajdziecie jeszcze więcej aromatycznych tajlandzkich przypraw i składników.
Dla tego szaleństwa nie ma końca, świat tajskiej kuchni kryje w sobie jeszcze wiele magii, którą będziemy starać się Wam sukcesywnie przedstawiać.
Z kulinarnym pozdrowieniem
Ekipa Lolo THAI Jolo